Major Balázs 

Többszörös Grammy jelölt, ütőhangszeres, dobos, művész, zeneszerző.

Major Balázs dobművész

Major Balázs dobművész, 1955-ben született Mezőtúron, autodidakta módon kezdett el dobolni.
A hetvenes években a Watt’73 nevű zenekar meghatározó tagja. 1977-79-ig Kovács Gyula magántanítványa, aki irányítja a jazz és az improvizáció felé.
1980-ban ütőhangszeresként Szabó Sándor gitárossal együtt létrehozza a Szabó-Major duót. A 80-as évek elején tanulmányozza az indiai klasszikus zenét és a tablázni tanul. A Szabó-Major duó néhány év alatt szinte minden klubban fellépett az országban. 1986-ban jelent meg az első albumuk, az angol LEO RECORDS gondozásában.
Gyakran meghívtak  külföldi művészeket, ennek eredményeként számos országos koncertkörúton vett részt, és hangfelvételeket készített. Egy ilyen együttműködés eredménye, Gilbert Isbin belga gitáros közreműködésével, a HWYL RECORDS gondozásában megjelent album.
Pályafutása legjelentősebb szakasza a SzaMaBa Trió volt. Triót Szabó Sándor, Bagi László gitárosok, és Major Balázs alkotta. A Trió körülbelül tíz évig működött, vendég muzsikusokkal kiegészítve 3 lemezt készített.
A Tatai Jazz Táborban közös felvétel készült, amelyet a Pannon Jazz 2005-ben adott ki. A magyarországi kulturális leépülés következtében egyre kevesebbet játszottak, és 1995-ben elszakadtak.Major Balázs dobművész Már 80-as évek közepén önálló dobkoncerteket adott, ahol a dobot röviden, legfontosabb formájában, üzenettovábbításra, gondolatok közvetítésére használja.
1996-ban jelent meg első önálló albuma Major Krisztián és Szabó Sándor közreműködésével, Határok között végtelen címmel, amely tiszta akusztikus dobzene.
1998-ban jelent meg Dresch Mihály, Grencsó István, Kármán Sándor közreműködésével a Betyársors című albuma.
Szabó Sándorral és SzaMaBa feloszlása ​​után rendszeresen dolgozik, több albumot készítettek, melyeken egy új hangszer is szerepel, amelyet a svájci PANArt cég készített Balázs tervei alapján.

Major Balázs dobművész
Major Balázs dobművész

2007 júliusában önálló koncertjét rögzítették DVD-re ( Életképek), melynek kiadása 2008 márciusában került sor.
A 2010-ben kiadott Modern Magyar Makám címû lemezen azonban már Szabó Sándor partnereként vendégeskedett. 2011-ben az Egyesült Államokban kiadott egy trió albumot, a Tryptich címet, melyen Kevin Kastning és Szabó Sándor gitárosok mellett Balázs ütőzik. Egy nemzetközi gitárvilág színteréről, ezúttal Európa határain belül érkezett német basszusgitárossal, Ralf Gauckkal és régi zenésztársa Szabó Sándorral rögzítette a 2012-es Wizzard Dance-t. 2013-ban az USA-ban megjelenik Kevin Kastning, Szabó Sándorral trióban a Becoming című album, még ebben a évben Norvégiában jelenik meg egy újabb cd. 2014-ben az USA-ban adják ki, 2008-ban rögzített, Fractal című koncertfelvételt, melyen Szabó Sándor, Michael Manring amerikai basszusgitáros és Claus Boesser Ferrari német gitáros a társai. 2015-ben elkészült a Clouds On The Lake című album, amelyen Ralf Gauck, Szabó Sándor és Heidrich Roland a partnerei.
Az elmúlt években sorra jelentek meg lemezek, főleg külföldön, amelyeken hallhatjuk Major Balázs dobművész különleges hangszereit és érzékeny, kreatív játékát. 2018-ban Kevin Kastninggel duóban rögzített Kismaros című albumukat, 2019-ben Kevin Kastning és Szabó Sándorral rögzített, Ethereal II trió albumot Grammy díjra jelölték.

Major Balázs dobművész 2021
Major Balázs dobművész


Major Balázs dobművész több projektben is szerepel:

Weixelbaum – Kobza – Major trió: A WeixelbaumKobza duó 2014-ben jött létre, Laura ötleteinek, dalainak koncepcióját követve, Vajk hangfestői, keleti pengetős szekciójával kiegészülve. Laura különleges, a megszokottól eltérő éneke kitolja a határokat és olyan arculatot ad, mely iránt senki nem marad közömbös. Major Balázs pedig könnyedén játssza le a legbonyolultabb keleti ritmusokat, elegánsan beépítve a kántálás hol kötött, hol szabadon előadott textusai közé.

BOGA az “éterikus jazz muzsika” nagykövetei, akik a csöppet sem hétköznapi hangszerelésükkel és hangzás világuk egyedülállóságával hívják fel magukra a figyelmet. Spontán létrehozott improvizációjukat a hermetikus látásmód öleli át. Már híre ment, hogy a koncertjeiken az amúgy teljességében instrumentális-experimentális-pszichedelikus vonalon mozgó muzsikájuk megismételhetetlen. Tudatosan, a pillanatnyi ihlet oltárán születnek. Egy másik időtlen valóság hangzásvilágát közvetítik felénk. Aki meghallgatja zenéjüket döbbenten láthatja, hogy a keleti pengetős hangszerek, a villanygitár, a hegedű és az agyagdob milyen, ezidáig sosem hallott új dimenziót nyitnak. A tagok már előtte külön-külön játszottak együtt különböző felállásokban.
A HKM Trió 2014-ben jött létre miután Roland és Vajk (aki, zenekarával Trafó különdíjat kapott) első akusztikus duó lemeze megjelent, Fák és Gyökerek címmel.
Ezután csatlakozott hozzájuk Balázs, letisztult, ösztönös ritmusszekciójával. Együtt folytatva útjukat zenéjük nem szólhatott másról, mint a szellemről, az egyetlen igazság kutatásáról. A formáció 2016 óta egyre gyakrabban kiegészül Bakai Márton hegedűművésszel. A zenekar első felvételei nemrég jelentek meg a Great River Records gondozásában.

Euro-Oriental Consort: Az Euro-Oriental Consort alapját Szabó Sándor gitáros, Major Balázs ütőhangszeres és Ralf Gauck német basszusgitáros triója képezi. Nevük is jelzi, hogy művészetükben a nyugati és a keleti zenei hagyományok mentén haladnak. A hangzás és a zenei világuk egyértelműen a ma oly divatos világzene műfaját gazdagítja, melyben az ősi klasszikus keleti zenék atmoszféráját igyekeznek a mai módon felidézni. Az együttes névválasztása több tekintetben is fontos. Érdemes kiemelni azonban, hogy Szabó évtizedek óta elkötelezett kutatója az ősi keleti zenéknek, és zenei tevékenységének szerves részét képezi a keleti kultúrában és zenében való elmélyülés. Ebben az együttesben a zenéjének keleti irányultságát igyekszik reprezentálni. Az Euro-Oriental Consort egy nyitott alkotó csoport, melyben más muzsikusok és előadók is részt vesznek. Az együttes különféle kombinációkban működik, így alkalmanként Heidrich Roland gitárossal és Weixelbaum Laura énekessel egészül ki a csapat.

Major Balázs dobművész hivatalos weboldala: www.balazsmajor.com


Minden jog fenntartva! A honlapon szereplő összes kép, grafika, szöveg, hang, videó és animációs adatállomány a szerzői jogi törvény, valamint a szabályozó törvények hatálya alá tartoznak! Tilos ezek másolása, módosítása vagy felhasználása más elektronikus vagy nyomtatott formában Major Krisztián kifejezett hozzájárulása nélkül!
A feltüntetett márkanevek és típusjelzések a bejegyzett tulajdonosaiké, az oldalon kizárólag a könnyebb azonosíthatóság céljából kerültek feltüntetésre!


©️ Major Krisztián